TESTIMONIALS

Ik heb tijdens mijn opleiding op het Lucia Marthas Institute of Performing Arts les gehad van Bram. 

Hij is erg betrokken en heeft altijd een oplossing klaar voor als ik ergens niet uitkwam. En het zijn ook altijd oplossingen die je leuk vindt om toe te passen en die daadwerkelijk helpen met je groei.


Maar wat voornamelijk fijn is aan bram als zangdocent is dat hij je blijft uitdagen: 1 van mijn favoriete quotes van Bram is dan ook ‘Er is altijd veel meer uit te halen dan je zelf denkt’ en dat is ook echt zo!

Zonder de lessen van Bram zat ik nu waarschijnlijk niet in de Disney musical productie AIDA.

En daarvoor zal ik Bram altijd dankbaar zijn! 

John Togba - SWING Disney's AIDA

“Een zangles waarin ik op mijn tempo en gemak kan werken op verschillende manieren die bij mij en mijn stem passen"

Vanaf de eerste les voelde ik mij op mijn gemak en voelde ik de ruimte om aan te geven hoe ik mij voelde en kon ik met Bram het gesprek aan gaan hoe we samen het beste te werk konden gaan. 

Bram creëert een veilige leeromgeving met de juiste balans tussen vrijheid en het goeie duwtje in de rug om grenzen op te zoeken en angsten te verslaan.

Zang was op mijn opleiding op het Lucia Marthas Institute of Performing Arts niet per se mijn lievelingsvak maar met Bram als zangleraar heb ik in iedere les met plezier gezongen en keek ik er iedere keer naar uit nieuwe technieken te leren en iets nieuws van mijn stem te ontdekken. 

Met Bram voel je de energie om samen aan te slag te gaan en nieuwe doelen te behalen wat resulteerde in een Job bij Stage Entertainment. K ben daarom ook dankbaar voor zijn geduld en enthousiasme tijdens de lessen. 

Ryan Berkman - Ensemble Aladdin Stage Entertainment
“Bram Norbart is een topdocent in Nederland”

“Hij is zelf een zeer getalenteerde zanger die zijn instrument uitstekend beheerst”

Ik heb Bram mogen leren kennen tijdens de opleiding Master Teacher in het Universal Voice System.

Hij is zelf een zeer getalenteerde klassieke zanger die zijn instrument uitstekend beheerst. Zijn hoogte is super indrukwekkend en zij coloraturen zijn ongekend. Daarnaast kan hij uitstekend in Speech/Belting zingen als ook in Whisperig Jazz.

Bram is nieuwsgierig naar de werking van de stem en het verder uitbouwen van mogelijkheden. Hij is goed in staat te analyseren wat hij hoort en hoe hij met simpele aanwijzingen iemand technisch vooruit kan helpen.

Hij heeft inzicht in de didactiek en weet iemand met een heldere route en opbouw snel tot zijn of haar vocale doel te laten komen.

Voor zowel de vrouwen als de mannenstem weet Bram hoe hij de zangers beter en gezonder kan laten zingen. Hij is geduldig en super positief en geeft de leerling de ruimte zich te ontwikkelen in een veilige omgeving.

Na de afsluiting van zijn Teachers Opleiding hebben wij Bram dan ook graag toegevoegd aan ons Universal Voice Team. Zijn kennis van muziekstijlen, zijn goede analyse van de mogelijkheden van de stem plus zijn geduld, integriteit en vriendelijkheid maken hem een super goede docent.

Kortom Bram Norbart is een topdocent in Nederland!

Alberto ter Doest

Founder of Universal Voice Institute | Author of Universal Voice Guide | Master Teacher | Course Instructor

k heb tijdens mijn opleiding aan het Universal Voice Institute les gehad van Bram.

Bram is een hele fijne en goede docent. Hij laat je met zoveel zelfvertrouwen zingen.

Hij is enthousiast en heeft snelle en gerichte oplossingen die je makkelijk kan toepassen.

Door zijn fijne energie als docent voel je je volledig vrij om te zingen.

Bram is een aanrader voor ieder mens!

Babeth van der Zalm

Universal Voice Institute

Muziektheater Conservatorium Codarts

De lessen van bram helpen mij bij het dagelijks repeteren en uitvoeren van soms zeer intense en extreme partijen bij het groot omroepkoor

Als zanger in een het Groot omroepkoor heb ik behoefte aan een goed onderhoud voor mijn stem en een solide stemtechniek. 

De lessen van Bram helpen mij bij het dagelijks repeteren en uitvoeren van soms zeer intense en extreme partijen. Bram is op een aanstekelijke manier enthousiast en geeft heldere informatie en feedback.

 Hij heeft snel in de gaten wat gaand is met mijn stem en is open voor discussie. 

De sfeer in zijn lessen is ontspannen en er is ook tijd en ruimte voor als het wat minder gaat. 

Zeker het proberen waard. Ik heb er veel baat bij. 

Itamar Lapid - Professioneel Zanger bij het Groot OmroepKoor

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

"Bram is een zeer goede zangdocent voor mensen die op een professionele en leuke manier aan hun zangtechniek willen werken!"

Hoewel ik pas 6 maanden zangles heb van Bram, heb ik gemerkt dat Bram een zeer professionele vocal coach is op zowel vakinhoudelijk als ook op didactisch vlak. 

Hij luistert goed naar je vraag en moeilijkheden die je hebt als zanger, maar kan zelf ook goed analyseren waar winst te behalen valt.

 Aanvankelijk ben ik voornamelijk met de vraag gekomen om meer controle te krijgen over mijn "mix voice" en om vibrato te leren. We hebben hiervoor aan gerichte oefeningen en nummers gewerkt. 

Hierbij merk ik dat ik binnen relatief korte tijd, grote stappen aan het maken ben!

Bram heeft een relaxte vibe waardoor je je snel op je gemak voelt en geeft op een enthousiaste manier les, waardoor je ook weer gemotiveerd bent om thuis lekker aan de slag te gaan met je stem.

Kortom, een zeer goede zangdocent voor mensen die op een professionele en leuke manier aan hun zangtechniek willen werken!

Bram is gepassioneerd, lief, toegankelijk, maar bovenal een ontzettend goede zangdocent.

Onderlegd in veel verschillende muziekstijlen geeft hij je de perfecte oefening passend op het vocale doel wat jij stelt.

Als geen ander kan hij de complexiteit van de menselijke stem in begrijpelijke termen uitleggen waardoor je meteen beter begrijpt wat je nodig hebt om jouw stem te ontwikkelen.

Er is altijd een veilige sfeer waardoor plezier maken, lekker experimenteren en op een prettige manier je valkuilen leren ontdekken voorop staan.

Niet voor niets ben ik trots om samen met hem te werken bij het Universal Voice Institute in Amsterdam.

Daan Smits

Universal Voice Institute Co-Founder & Course Instructor

Muziektheater Conservatorium Codarts

Bram is gepassioneerd, lief, toegankelijk, maar bovenal een ontzettend goede zangdocent.

Onderlegd in veel verschillende muziekstijlen geeft hij je de perfecte oefening passend op het vocale doel wat jij stelt.

Als geen ander kan hij de complexiteit van de menselijke stem in begrijpelijke termen uitleggen waardoor je meteen beter begrijpt wat je nodig hebt om jouw stem te ontwikkelen.

Er is altijd een veilige sfeer waardoor plezier maken, lekker experimenteren en op een prettige manier je valkuilen leren ontdekken voorop staan.

Niet voor niets ben ik trots om samen met hem te werken bij het Universal Voice Institute in Amsterdam.

Daan Smits

Universal Voice Institute Co-Founder & Course Instructor

Muziektheater Conservatorium Codarts

Vanaf moment één zorgt Bram ervoor dat je weet dat je in een veilige omgeving bent. Daardoor is het heel makkelijk om iets kwetsbaars als zingen en je stem in zijn handen te leggen.

Buiten dat, weet Bram zijn kennis over muzikaliteit en de anatomie van de stem super helder op je over te brengen. Of je nu precies weet wat je wil of dat je nog zoekende bent met je stem; je kan bij Bram terecht, want hij heeft de oplossing!

Bram heeft mijn stem dingen laten doen waarvan ik niet wist dat mijn stem dat kon, of beter gezegd; zo makkelijk kon! Elke les met Bram heeft minstens één ‘Eureka’ moment en hij geeft je ook genoeg handvaten om dat moment thuis zelfstandig terug te vinden.

De combinatie van de veilige sfeer die Bram creëert in zijn lessen, zijn expertise op het gebied van de stem, zijn geduld en enthousiasme, maakt hem een ongelofelijk goede zangdocent, één van de beste durf ik zelfs te zeggen.

Je laat je stem in de steek als je géén zangles volgt bij Bram!

Ellis Broeksteeg

Fontys Hogeschool voor de Kunsten

Universal Voice Master

"Bram heeft uitstekende oren en is een talentvol zangdocent"

Ik werk zelf al zo’n 35 jaar als zangdocent en zangcoach bij grote professionele musicalproducties en heb zelf 15 jaar in professionele musicals gespeeld.

Tijdens onze opleiding tot Universal Voice Master Teacher hebben Bram en ik elkaar vaak les gegeven. Het doel was om de verschillende technische en didactische onderdelen van die methode te trainen en elkaar daarop te coachen.

Mijn ervaring is dat hij goed weet te analyseren wat nodig is en daar effectieve training en coaching op geeft.

Dit doet hij op een rustige, vertrouwvolle en bovenal enthousiaste manier: Ik voelde me totaal op mijn gemak bij hem. Het was zo leuk om met hem te sparren en te zingen tijdens de Opleiding bij het Universal Voice Institute dat ik nu zelf af en toe coaching volg bij Bram.

"Hij is een professional voor professionals!"

Margot Giselle

Universal Voice Master Teacher

Zangdocent Frank Sanders Akademie voor musical- en muziektheater

“Bram is een ontzettend fijne zangdocent die je zelfvertrouwen laat groeien.”


Tijdens mijn opleiding bij het Universal Voice Institute heb ik meerdere malen van Bram les gekregen. Ik heb de lessen als ontzettend prettig ervaren, waardoor ik nu af en toe nog een les neem.


Bram is scherp, zowel in zijn luisteren als wat hij teruggeeft in de les. Het lukt Bram uitstekend om bij de leerling aan te sluiten. Hij vraagt goed door en voelt aan waar jouw vraag ligt en waar je dus aan gaat werken. Hij kan goed onderscheid maken in smaak en de ideale klank.


Wanneer ik les heb gehad van Bram, kom ik altijd in een heerlijke vibe terecht. De lessen geven mij veel zelfvertrouwen en geven mij energie om nog wat extra aandacht te geven aan mijn stem.


Bram is een inspirerende docent die uitdagingen absoluut niet uit de weg gaat.


Maaike Jonkers

Universal Voice Master Teacher


"Bram is een prettige en kundige zangdocent"

Tijdens mijn opleiding tot Universal Voice Master heb ik extra lessen gevolgd bij Bram in zijn Zangstudio Utrecht en dat heeft mij enorm geholpen.

In klassiek voelde ik me niet comfortabel. Bram bracht daarin rust en vertrouwen. Ik voelde me erg op mijn gemak en ging door zijn aanwijzingen met stappen vooruit.

Door zijn manier van lesgeven leert hij je ook zelf te voelen hoe je stem werkt, super!!

Jan Huijbregts

Universal Voice Master Teacher

Zangdocent in Breda

“Het klinkt cliché, maar het klopt: Bram heeft mijn leven veranderd!“

Ik heb nog nooit iemand ontmoet die zo consistent positief, bemoedigend en kundig in zingen en lesgeven is als Bram. Met die positiviteit voelde ik me al halverwege de eerste proefles veilig genoeg om voluit te zingen (niet makkelijk, zullen de timide douche zangers onder u bevestigen).

In de daaropvolgende 3 jaar is dat vertrouwen slechts toegenomen, en heb ik zoveel geleerd dat het hier niet te vatten is. Bram denkt mee, hoort aan je stem welke klankkwaliteit goed is om te oefenen, draagt oefeningen aan en als die tegenvallen zoekt hij een andere weg.

Hij kan complexe begrippen simpel overbrengen, is geduldig, en is altijd enthousiast over de mogelijkheden van je stem. Ik ben regelmatig in een pesthumeur aangekomen bij Bram, maar altijd opgetogen weggegaan. Een waar toppunt in de week.

Het is puur door Bram dat ik heb kunnen meedoen aan een groot koorproject zonder eerdere ervaring met van blad zingen, en dat ik me daarna bij een kamerkoor heb mogen aansluiten.

Het klinkt cliché, maar het klopt: Bram heeft mijn leven veranderd. De eerste stap van douche zanger naar oefenles was verreweg het moeilijkst, maar als je Bram die kans geeft dan zou je willen dat je de stap veel eerder had gezet. Twijfel niet langer, waag de sprong!

Dieter Stoker - Tenor Kamerkoor Lamusa


“Ontzettend muzikaal, zeeën van geduld, altijd vrolijk, scherp en enthousiast - dat is Bram!“


Bram is de eerste zangleraar waarbij ik keer op keer het gevoel krijg dat hij precies doorheeft wat er gebeurt als ik zing en waar - maar vooral hoe - nog niet perfecte randjes en technieken bij mij bijgesteld kunnen worden.


Ik heb al zo ontzettend veel geleerd van Bram. Hij moedigt mij op de juiste momenten aan zodat ik steeds stappen blijf maken. Ik merk elke keer weer hoeveel plezier (heel aanstekelijk!) en expertise Bram meeneemt naar de les.


Ik hoop nog lang met hem te kunnen blijven werken. Bram, je krijgt van mij een dikke 10!


Iris van EK


“Bram is een ontzettend fijne zangdocent die je zelfvertrouwen laat groeien.”


Tijdens mijn opleiding bij het Universal Voice Institute heb ik meerdere malen van Bram les gekregen. Ik heb de lessen als ontzettend prettig ervaren, waardoor ik nu af en toe nog een les neem.


Bram is scherp, zowel in zijn luisteren als wat hij teruggeeft in de les. Het lukt Bram uitstekend om bij de leerling aan te sluiten. Hij vraagt goed door en voelt aan waar jouw vraag ligt en waar je dus aan gaat werken. Hij kan goed onderscheid maken in smaak en de ideale klank.


Wanneer ik les heb gehad van Bram, kom ik altijd in een heerlijke vibe terecht. De lessen geven mij veel zelfvertrouwen en geven mij energie om nog wat extra aandacht te geven aan mijn stem.


Bram is een inspirerende docent die uitdagingen absoluut niet uit de weg gaat.


Maaike Jonkers

Universal Voice Master Teacher


“Bram heeft een hele fijne energie waardoor ik altijd op een wolkje de zangles verlaat“


Via mijn opleiding bij het Universal VoiceInstitute heb ik het geluk gehad zangles bij Bram te mogen volgen. In korte tijd weet Bram je zo te coachen dat er weer nieuwe inzichten ontstaan.


Hij voelt goed aan en hoort feilloos wat een stem nodig heeft om te groeien.


Buiten dat hij een waanzinnig effectieve zangcoach is heeft Bram een hele fijne energie, waardoor ik altijd op een wolkje de zangles verliet.


Gekscherend zijn mijn klasgenootjes en ik dat het "BramwWolkje" gaan noemen. Altijd een feest om van hem les te krijgen!Monica Janssen -  Downcast Collision

Universal Voice Master Teacher


“Het klinkt cliché, maar het klopt: Bram heeft mijn leven veranderd!“

Ik heb nog nooit iemand ontmoet die zo consistent positief, bemoedigend en kundig in zingen en lesgeven is als Bram. Met die positiviteit voelde ik me al halverwege de eerste proefles veilig genoeg om voluit te zingen (niet makkelijk, zullen de timide douche zangers onder u bevestigen).


In de daaropvolgende 3 jaar is dat vertrouwen slechts toegenomen, en heb ik zoveel geleerd dat het hier niet te vatten is. Bram denkt mee, hoort aan je stem welke klankkwaliteit goed is om te oefenen, draagt oefeningen aan en als die tegenvallen zoekt hij een andere weg.


Hij kan complexe begrippen simpel overbrengen, is geduldig, en is altijd enthousiast over de mogelijkheden van je stem. Ik ben regelmatig in een pesthumeur aangekomen bij Bram, maar altijd opgetogen weggegaan. Een waar toppunt in de week.


Het is puur door Bram dat ik heb kunnen meedoen aan een groot koorproject zonder eerdere ervaring met van blad zingen, en dat ik me daarna bij een kamerkoor heb mogen aansluiten.


Het klinkt cliché, maar het klopt: Bram heeft mijn leven veranderd. De eerste stap van douche zanger naar oefenles was verreweg het moeilijkst, maar als je Bram die kans geeft dan zou je willen dat je de stap veel eerder had gezet. Twijfel niet langer, waag de sprong!


Dieter Stoker - Tenor Kamerkoor Lamusa

"Hij hoort net die kleine dingetjes die het verschil maken om een nummer makkelijker te kunnen zingen, zowel face-to-face als tijdens de online lessen"

Bram is een van de docenten waarvan ik les heb gehad tijdens de Universal Voice Master opleiding. 

Zanglessen bij Bram zijn bijzonder fijn door zijn warme en geruststellende manier van lesgeven. Hierdoor was ik direct op m’n gemak en konden we heel snel samen zoeken naar de verbeterpunten tijdens het zingen. 

Bram is een hele fijne docent om samen mee te experimenteren wat voor jou werkt, zodat je de les uitloopt met heleboel extra tools om het nummer mee te benaderen.


Merle van der Steen

Universal Voice Master Teacher


Bram is meer dan een zangdocent. Hij neemt echt de tijd voor je en is oprecht geïnteresseerd in waar jij je mee bezig houdt. Opgewekt als hij is, is er regelmatig tijd voor een grapje!


Tijdens de zanglessen luistert Bram heel goed naar je en hoort hij vooral de mogelijkheden van je stem. 


Met behulp van de tips die hij je geeft, leer je je stem dan ook optimaal te gebruiken. In een paar maanden tijd wist Bram mij te helpen met blokkades waarvan ik al jaren last had  (“Dat nummer is veel te hoog”, “Dat kan ik nooit.” “Ik kan mijn kaak niet ontspannen bij hoge noten.”). 


De ontspannen sfeer in zijn lessen maakt dat je je kwetsbaar durft op te stellen en dat je al snel sprongen vooruit maakt.


En wanneer je schrikt van je eigen geluid, blèrt Bram graag met je mee om je op je gemak te stellen.


Gedurende het leertraject krijg je uitstekende feedback en zie je je voortgang terug in je digitale dossier. De nummers, het tempo en de stijlen bepaal je samen. De les is dan ook perfect op jou afgestemd.


Ik heb ontzettend veel van Bram geleerd en zou hem je dan ook zeker aanraden!


Gijs Leenders


Fontys dansaccademie: afstudeerrichting musicaltheater 

De!kunsthumaniora: voorbereidend jaar musicaltheater Zangles bij Bram was echt een eye opener voor me!


Heel fijn om erachter te komen dat alles te benoemen is in duidelijke zangtaal.


Een hele fijne docent die duidelijk uit kan leggen en je ook zelf laat voelen wat je doet.


Bram is iemand waar je je meteen op je gemak voelt, vertrouwen krijgt en je veilig voelt.


Zijn rustige energie vind ik heerlijk om mee te werken.


Bovendien is Bram zelf ook een geweldige zanger!


Ik vind het een geruststellend idee dat ik iemand heb gevonden waar ik altijd terecht kan en die mij altijd verder kan helpen in mijn proces.
Rose Spearman


Artist / singer songwriter

Boss@mars-worldwide.com and

spearman&booy

‘Bram is een positieve en aandachtige zangcoach die goed begrijpt waar je naartoe wil en je doel helpt bereiken.’


Als student aan de Universal Voice opleiding krijg ik af en toe les van Bram.


Ik ben zelf redelijk zenuwachtig en onzeker als ik voor iemand moet zingen, maar bij Bram voelde ik me heel snel op mijn gemak. 


Hij luistert erg aandachtig en daagt je uit om mee te denken waar het fout gaat of hoe het beter kan. Als je je fouten leert herkennen, kan je er ook beter aan werken. 


Ik wou bij een soulnummer werken aan mijn klankkleur, dus leerde hij me luisteren wat er precies ontbrak en hoe ik dat met een subtiele verandering kon aanpassen. 


Bram pakt niet enkel je zangproblemen aan, maar benadrukt ook wat je goed doet en moet blijven doen. Na een zangles van Bram voel ik me echt super gemotiveerd om mijn stem verder te blijven ontwikkelen! 😊


Marijke Peeters

Universal Voice Master TeacherBram kan heel precies horen wat je doet en geeft heel goede tips.


 Met een paar tips van Bram kan ik ineens veel makkelijker de lastige noten zingen en in de les krijg je het gevoel dat je alles kunt leren!


 Hij geeft goede oefeningen mee en geeft vrijheid om te kiezen welk lied je wil studeren. 


Hij is heel aardig en respectvol, je voelt je veilig in de les om dingen uit te proberen. 


De lessen zijn gevarieerd en hebben altijd meerwaarde, je gaat naar huis met het gevoel dat je echt wat hebt geleerd en weer verder kan. 


Door zijn brede kennis kun je met verschillende stijlen bij hem terecht, van pop tot klassiek.

Marianne van Houten

Professioneel Zangeres @


LOS Muziektheater

Theaterbureau Vanaf 2

Diva Dichtbij

“Ik heb van veel docenten les gehad, maar nog nooit heb ik zulke duidelijke aanwijzingen gekregen die ‘klikken’ en die meteen resultaat geven"


 Sinds een paar maanden heb ik zangles van Bram. Ik heb van veel docenten les gehad, maar nog nooit heb ik zulke duidelijke aanwijzingen gekregen die ‘klikken’ en die meteen resultaat geven. 


Bram heeft bakken ervaring, is heel professioneel in zijn aanpak en stemt zijn lessen af op de wensen die ik heb. Super fijn!

 

Hanne van de Vrie - Dirigent & Professioneel Zangeres

Koninklijk Conservatorium Den Haag


“Bram luistert heel goed naar jouw eigen stemgeluid en probeert deze te optimaliseren, dat geeft het gevoel dat je echt aan jouw eigen kwaliteiten werkt en deze verbeterd”


Ik heb tijdens mijn opleiding op het lucia marthas institute of performing arts met veel plezier zangles gehad van bram.


Hij is een ware professional die veel verstand heeft van de stem. Hij is methodisch goed onderlegd en weet daardoor heel goed hoe hij de behandelde technieken kan overbrengen. 


Wanneer de ene manier niet werkt, weet hij gelijk een andere die beter op jouw stem toepasbaar is. Dit zorgt ervoor dat je heel veel verschillende technieken toepast binnen de les in jouw nummers.


Bram heeft mij meer zelfvertrouwen en plezier gegeven in solozang wat voor mij heel waardevol is. De werksfeer is heel prettig en ik voel mij op mijn gemak om fouten te maken en te blijven proberen.


Dankzij Bram ben ik weer meer gaan genieten van zingen en heb ik de afgelopen periode gewerkt in de musical productie Aladdin van Stage Entertainment.

Stijn Holewijn - Ensemble Aladdin Stage Entertainment